7.10.2008

Laulutuntien loppu

Aatun lupaavasti alkanut sooloura päättyy nyt valitettavasti tähän. Ohjaaja on sitä mieltä, että piippaaminen loppuu tai ainakin radikaalisti vähenee tästä lähtien. Riittää se keskittymiskyky koirallakin paremmin itse tekemiseen kun ei tarvitse miettiä nuotteja... ;)

Treeni aloitettiin tänään rauhoittumisharjoituksella ja normaalia rauhallisemmalla treenihetkellä. Eli sisällä alan nyt silittelemään koiraa silloin kun se pötköttelee rentona ja pikkuhiljaa yhdistän tähän vihjesanan rauhoitutaan. Jossain vaiheessa mielikuva toivottavasti on niin vahva, että rauhoitutaan-sana ja silittely oikeasti tuo koiralle sen rauhallisen olon mieleen. Paikallamakuuta harjoitellaan myös alusta, eli pyrin nyt tekemään niin lyhyenä sitä, ettei koira ehdi alkaa piipata. Alkuun sisällä, koska siellä on rauhallisempi.

Lisäksi treenihetki aloitettiin nyt pienellä kävelylenkillä, jonka aikana koira sai juosta ylimääräiset energiat pois. Sen jälkeen tehtiin namien kanssa ihan yksinkertaista harjoitetta. Yritin kehua koiraa mahdollisimman rauhallisesti ja myös muutenkin pysyä itse rauhallisena. Harjoiteltiin siis rauhallista perusasennossa oloa, hiljaisesta kontaktista sai palkan. Koira oli tosi innokas ja jo tässä harjoitteessa esiintyi hieman piippaamista... Seuraavaksi otettiin seuraa-käsky lisäksi. Eli sanoin 'seuraa' ja jos koira piti kontaktin hiljaa, tuli palkka. Yllättävän vaikeaa tämäkin, Aatu tahtoo vastata käskyyn mölisemällä... Tämäkin alkoi kuitenkin pikkuhiljaa sujumaan hiljaisemmin, kiva! Ja etenkin kiva huomata ettei koiran kontakti kärsinyt tästä harjoituksesta, pikemminkin päinvastoin.

Harjoiteltiin myös luoksetulon jättöä, joka on mättänyt. Ja Aatu ei oikeasti osaa sitä! Sanon koiralle 'odota' ja sen jälkeen liikkeenohjaajan kysymykseen oletko valmis, 'kyllä' niin tuo kyllä nollaa Aatun mielestä sen odota-käskyn. Tätäkin harjoiteltiin nyt, jospa jo seuraavassa kokeessa onnistuisi. ;) Tässä Aatu tahtoi kuormittua ja jäädä piipittämään. Lopuksi sai "palkaksi" sitten tulla sivulle minkä tekikin vauhdilla, mutta nyt törmäämättä minuun kuitenkin.

Eli paljon on meillä tekemistä, että saadaan tuo lauleskelu loppumaan. Mutta mitäpä Aatun kanssa ei olisi kiva tehdä ja treenata! :)Joka tapauksessa aivan yllätyin miten hyvällä vietillä ja ennenkaikkea tarkasti ja keskittyneesti se nyt teki, vaikkei patukkaa koko treeneissä käytettykään. Loppuun Aatu sai silityksiä ja kehuja. Jatkossa toki välillä myös leikitään, mutta ei nyt vielä kun äänen käyttö tahtoo muutenkin karata.

Olen kokeen jälkeen pohtinut tätä ongelmaa ja saanutkin sen korjaamiseen hyviä ohjeita. Ne nyt tässä ihan muistutukseksi minulle:
- rauhoita tekeminen ja treenaaminen, pyri palkkaamaan koira hyvin rauhallisesti (mielellään pääasiassa namilla tai namikipolla)

- palkkaa usein, auta koiraa ja pyri tekemään kaikesta rauhallista
- nameilla voi lahjoa rauhatonta piippaavaa koiraa olemaan hiljaa MUTTA jos koira on kiihtyneessä mielentilassa, samalla tulee palkattua myös siitä kiihtymyksestä...

-
kaikki oma kiihtyminen kiihdyttää koiraa myös (kehuminen ja kieltäminen)
- rauhoittumisharjoitusten teko kannattaa aloittaa jo kotona ja treeneissä -> silittelee koiran rauhalliseksi ja sitten kun koira on rauhallisessa mielentilassa, se saa namin hyvin vähäeleisesti
KOETILANTEESSA:

-
ennen kehää koiralla kunnon energianpurku, esim. pitkä metsälenkki aamulla

- kisapaikalla itse hyvin rauhassa ja koira saa esim. haistella
- koekäyttäytymisen testaus, sopiiko koiralle paremmin että odottaa autossa vai rauhoittuuko paremmin omistajan kanssa -> pidä koepäiväkirjaa
- jos koira innostuu liikaa innokkaista kehuista kehässä rauhalliset kehut ja rauhoittavat silittelyt vaan kiitokseksi
- ennen paikallamakuuta ei mitään virittelyä vaan koira mahdollisimman rauhallisena kehään
- ennen omaa yksilösuoritusta voi ottaa vähän kontaktia ja seuraamista lelupalkallakin jos tarpeen ja koira sen kestää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti