20.6.2012

Monenmoista..

Huonosti on blogia tullut päiviteltyä joten edellisen postauksen jälkeen on ehtinyt tapahtua monenlaista! Yritän vähän tiivistellä tähän tärkeimpiä.. Oltiin helatorstaina Kiran kanssa Orivedellä Jenni Björkin haku-koulutuksessa. Koulutus tuli tosi hyvään väliin koska tuntui että meidän treenit oli alkaneet junnata paikallaan. Eli Kiralla oli tuntunut into hieman laskeneen koko hommaan ja palkkaustakin mietin ruoan ja lelun välillä kun kumpikaan ei tuntunut oikein innostavan koiraa hirmuisesti. Koulutuksessa selvisi hyvin pian mistä homma kiikasti. Oltiin Kiran kanssa jumituttu liian pitkäksi aikaa tekemään pentuajan harjoituksia eli hajujen hakemista. Harjoitukset ei enää tarjonneet Kiralle mitään uutta kivaa vaan oltiin junnattu liikaa samanlaista treeniä. Koira oli jo oppinut ettei pääse maalimiehelle heti kun sen haistaa joten tämäkin vielä laski motivaatiota. Nytpä siis siirryttiin harjoituksissa eteenpäin ja alettiin harjoittelemaan suoria pistoja maalimiehille haamuja ja ääniapujakin hyödyntäen. Jennin mielestä palkan kannattaisi ehdottomasti olla lelu koska sillä saisi jatkossakin lisättyä Kiraan enemmän intoa. Hakupäivän treenit meni kivasti, koiralla alkoi into selvästi nousta ja sillä näytti olevan aika kivaa maalimiehen kanssa leikkiessä :) Jenni myös korosti koirien kehumista kovasti ja kyllähän Kirasta oli mukavaa kun koko porukka kovasti neitiä kehui!

Ruoan äärelläkin voi iskeä väsy
Haun osalta on nyt menty näillä opeilla eteenpäin ja ihan kivasti edistystä on mielestäni tullut. Nyt mennän aikamoisella nelivedolla hakualueelle ja innokkaasti Kira lähtee pistolle ukkoa etsimään! Palkkana on nyt ollut kissanruoka purkissa ja leikkiä sen jälkeen. Viimeksi laitettiin patukka naruun ja tämä tuntui toimivan tosi hyvin, Kira leikki hyvin keskittyneesti eikä muistanut lähteä välissä minua etsiskelemään. Eli näillä eteenpäin ja eiköhän se siitä! Haukkuilmaisu antaa nyt odottaa hieman itseänsä, odottelen että tottispuolen treeneistä tulee siihen apuja ennenkuin palataan taas haukkumistakin harjoittelemaan hakutreenien yhteyteen.

Kesäkuun ekana viikonloppuna oltiin Mariikka Lehdon peltojälkikurssilla. Lauantai oli aika sateisen näköinen heti aamusta mutta kunnon vesisade alkoi vasta matkalla kurssille ;) Kotimatkalla tuli huudatettua auton lämpöjä (ja penkinlämmitintä) täysillä vaikka en ollut edes kurssin loppuun asti, niin lämmintä kesäsäätä siis 2.6...!  Ekana päivänä tein Kiralle noin 160 askeleen suoran jäljen. Pelto oli vähän hankalaa kun askeleet ei tahtoneet kunnolla näkyä siinä ja tämän myötä alku olikin aika sähläystä kun jäin itse roikkumaan naruun kerta en nähnyt jälkeä kunnolla ja Kiralle se tietysti aiheutti sähliä ja säntäilyä. Alun jälkeen homma kuitenkin lähti sujumaan ihan mukavasti ja kokonaisuudessaan jälki meni hyvin. Mariikkan sanoin ei hullumpaa :) Ohjeeksi sain vaihtaa narun tulemaan Kiran oikean etujalan alta, ei siis takajalkojen välistä asti jotta ehdin nopeammin puuttua jos askeleita meinaa jäädä välistä. Ja pohjan täytyy olla sellaista jossa askeleet näen jotta ei tule noita narussa roikkumisia kun se vain tietää koiran ryntäilyä. Sunnuntaina ei onneksi enää satanut! Nyt oltiin eri pellolla, tällä kertaa askeleet näkyi kyllä kun heinä oli tosi korkeaa. Tein Kiralle 250 askelta pitkän jäljen suoraan ja sen ajo sujui tosi mukavasti! Aika pitkiäkin pätkiä mentiin niin ettei minun tarvinnut puuttua Kiran jäljestämiseen ollenkaan. Neiti vaan puski nenä maassa heinikon läpi menemään keskittyneesti, mainiota! :)

Tänä keväänä/kesänä on kyllä jälkeä tehty hävettävän vähän mutta ehkä laatu korvaa määrän (no eihän se korvaa mutta yritän lohduttaa itseäni..). Täytyy nyt reipastua asian suhteen oikeasti koska Kira on tosi motivoitunut ja taitavakin jäljestäjä :) Hyvä jälkikoira siitä ainakin tulee! Tänään tehtiin ensimmäinen jälki kurssin jälkeen. 340 askelta sisältäen muutamia kaarteita. Yli puolen välin meni tosi hienosti ja keskittyneesti, loppua kohti alkoi vähän into hyytyä ja pää nousi muutaman kerran ja sitten vielä kerran tössin itse kun luulin että tultiin jo loppupalkalle mutta jälki jatkuikin vielä hetken matkaa. Mutta kokonaisuudessaan jälki meni tosi kivasti, tarkkana täytyy vaan olla nyt kun alkaa jäljen mittaa pidentämään että koiralla on varmasti tarpeeksi nälkä. :) Tyytyväinen olen koiraan kyllä että minun tössimisen jälkeenkin se kuitenkin omatoimisesti jatkoi jäljen ajamista loppuun asti. Tuhina vaan kuului heinikossa kun se imuroi kanan sydämet jäljeltä parempaan talteen ;)

Malinois - tuo ylvään ja viisaan näköinen koira :)
Tottiksen osalta homma on ehkä eniten levällään.. Mutta siihenkin on "toimintasuunnitelma" olemassa. Siis periaatteessa mikään muu ei ole huonolla mallilla mutta Kiran tunnetila ei ole ihan sitä mitä toivoisin. Kiraa vaivaa kiltin tytön-syndrooma ja se on vähän liian tyyni ja rauhallinen tottiskentällä ;) Nyt yritetään koiraan hakea lisää moottoria, intoa ja röyhkeyttäkin leikittämisen kautta. Eli ollaan käyty nyt 3 kertaa Kiran kanssa Askon luona. Asko on leikittänyt Kiraa ja välillä laittanut myös minut sitä leikittämään ja antanut hyviä ohjeita jatkoa varten. Kivasti jo kolmen kerran jälkeen koirassa huomaa eroa ja uskon että tätä kautta homma saadaan vielä oikein hyvälle mallille. Olen liian vähän Kiran ollessa nuorempi leikittänyt sitä ja ennenkaikkea laittanut sitä tekemään töitä lelun voittamisen eteen. Onneksi asia on edelleen korjattavissa eikähän homma huonolla mallilla nytkään ole. Tässä kohti vaan parempi mitä enemmän koiraan saadaan intoa koska kun aikanaan päästään kokeisiin asti, täytyy koiran kestää liikkeitten hiomista uudestaan ja uudestaan. Myös haukkumista lähdetään yhdistämään tuohon leikkimiseen myöhemmin, tämä toivottavasti antaa apuja myös haun ilmaisuihin sitten myöhemmin. :)

Kokonaisuudessaan suhteessa treenimääriin ollaan varmaan kuitenkin ihan hyvällä mallilla. Ja suunta on tietenkin eteenpäin! Paljon on vielä kesälle koulutuksia ja treenejä luvassa joten kehitystä toivottavasti tulee syksyyn mennessä vielä paljon lisää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti