24.8.2014

"Suljen silmät, kuvittelen et lennän. Mun täytyy luottaa ja antaa vaan mennä"

Alkukesällä ajatus EK-koestartista elokuussa tuntui hyvältä idealta, mutta mitä lähemmäs koe tuli, sitä kamalammin alkoi jännittää... Treenattavia osa-alueita kun on niin monta! Lisäjännitystä toi vielä sekin, ettemme ole kisanneet haussa aiemmin, eli EK-kokeessa uusia kokeessa suoritettavia osa-alueita tuli meille nyt sitten yhteensä 3. Jännitys oli siis melkoinen, mutta yritin väkisin hakea luottavaista tsemppifiilistä ja yrittää löytää kokeeseen luoton koiraan. Kira on hyvä, se tekee kyllä ihan varmasti parhaansa. Ja kannatti luottaa!

Koepäivä alkoi jäljellä. Nyt jälki ei pelottanut ihan niin paljon kuin viimeksi ja ihan hyvillä mielin laitoin Kiran janalle. Kira eteni melko määrätietoisesti suoraan takamerkkiä kohti, tarkisti ehkä 30cm jälkeä oikealle ja lähti määrätietoisesti vasemmalle. Kutsua takaisin janalle ei tullut, jes! Ja niin me paineltiin metsään :) Janalta täydet. Nyt myös jäljestäminen oli minusta kivaa, rauhallista ja tarkkaa menoa. Korkeiden suopursujen kohdalla Kira joutui tekemään vähän enemmän töitä, mutta sieltäkin selvittiin pois ja kaikki kepit koira nosti itse. Kuin hieno petraus edelliseen koejälkeen! Jäljeltä 60/60 pistettä.

Janalle lähdössä, kuva Essi Kaukonen


Jäljen jälkeen lähdettiin suorittamaan tottis seuraavana ja taas sai jännittää. Koetta edeltäneissä treeneissä Kira oli välillä vähän.. erilainen kuin yleensä, enkä oikein tiennyt miten valmistella se tähän kokeeseen. Tuntui että ollaan menossa vähän soitellen sotaan..! :o Alokasluokan koiria oli 3, ja tottis suoritettiin kolmen porukassa siis. Kira suoritti ensin liikkeet ja sitten heti paikkamakuun. Seuraaminen erinomainen, ja ihan kivalta se tuntuikin. :) Oli tarkka ja aktiivinen mutta ei painanut tai edistänyt. Henkilöryhmäkin meni nyt hyvin. Liikkeestä istuminen onnistui tällä kertaa, jee! :) Siitäkin erinomainen. Maahanmeno ja luoksetulo myös erinomainen (kai?) vaikkakin Kira haukahti tullessaan luoksetulossa eteen istumaan. Sivulle siirtymisessä jäi myös hieman vinoon. Tasamaanoudon palautus oli aika hidas, tästä erittäin hyvä. Hypyssä tuomari kuuli koiran rapsauttavan estettä mennessään (itse en huomannut), takaisinhyppy hyvä. Tämä muistaakseni erinomainen. Hyppynouto muuten hieno, mutta sivulle ei meinannut siirtyä lopuksi millään. :O Erinomainen silti tämäkin. Myös eteenmeno erinomainen, lähti määrätietoisesti ja kovaa ja meni käskyllä nopsaan maahan. Paikkamakuussa ei huomauttamista, erinomainen ja tottiksen pisteet yhteensä 97. :) Tottis ei tullut nyt videolle, joten nuo arvosanat on ihan muistin varassa..

Seuraaminen, kuva Essi Kaukonen

Seuraavaksi vuorossa oli haku ja nyt vasta jännittikin. Voi huh, tuntui että maha kääntyy ympäri vuoroa odotellessa..! Kira lähti pistoille ihan ok mutta työskenteli välillä taaksepäin (toisessa etukulmassa työskenteli alueen ulkopuolelle ja sain kutsua sitä hetken, että malttoi tulla pois). Sivulle se ei olisi tullut MILLÄÄN eli lähettäminen oli tosi tuskaista :O Tätä täytyy nyt treenata superisti, enpä ole treeneissä aiemmin moista huomannut. Kunhan saadaan yliheitot opeteltua kunnolla niin sekin ehkä helpottaa asiaa. Eka maalimies löytyi pressuun kääriytyneenä noin 50 metristä. Kiralla oli haukussa jokunen tauko ja kuuliaisesti pysähdyin aina siinä kohti. Haltuunotto meni ok ja kiltisti koira tallusteli mukanani keskilinjalle. Pari pistoa lisää ja toinen ukko löytyi 100 metristä vasemmasta takakulmasta avonaisesta umpipiilosta. Nyt haukkukin sujui hyvin! Tuomarin mielestä koira olisi voinut totella minua paremmin (no todellakin!! :D) mutta muuten homma sujui kuitenkin ok, tuloksena hausta 68/70 pistettä. Ilmeisesti se ei näyttänyt niin pahalta, kuin miltä itsestä tuntui.. Pääasia tietysti oli, että pystyin luottamaan siihen, että Kira löytää maalimiehet kyllä ja ilmaisee ok ja saan sen otettua hallintaan sekä tuotua keskilinjalle. Tavoite saavutettu siis sikäli. :)

Hetki taukoa ja sitten esineruudun pariin. Taas alkoi jännittämään :D koska laskin, että jos saadaan ruudusta vähintään 22 pistettä, on meidän EK1-koulari varma eikä loppuosuuksia tarvitse jännittää. Pudotettua ja tarkkuutta on kuitenkin treenattu vielä aika vähän ja onnistuminen tuntui siksi aika epävarmalta. Esineruutu oli kivaa kangasmetsää ja koiran liikkeet näki alueella kokoajan. Tuomarin kanssa jutellessani Kiran nenä kävi oikean takakulman suuntaan ja sinne sitten lähetinkin koiran, vaikka olin ajatellut aloittaa ruudun vasemmasta reunasta tuulen suunnan vuoksi. Kira lähti hyvin, juoksi takakulmaan ja tarkenteli etsien hetken siellä, kunnes sai paikannettua ja tuotua nahkaisen lompakon oloisen esineen. Nopeaa touhua siis, esineruudusta 30/30 pistettä. Tässä vaiheessa pystyi siis tuulettamaan koularin kunniaksi! :)

Vallan iloisin fiiliksin esineruudun jälkeen :) kuva Essi Kaukonen


Pudotettu seurasi melko pian ja vähän hirvitti miten koira jaksaa. No, en tiedä eikö se jaksanut vai eikö huvittanut muuten mutta seuraaminen oli ihan kamalaa laahustamista ja sain patistella Kiraa vaikka kuinka monta kertaa mukaani kun se olisi mielellään vaan tallustanut takanani (mitä hakuradalla käytänkin maalimieheltä keskilinjalle siirryttäessä, toki eri käskyllä mutta kyllähän se varmaan sekoittaa koiraa silti). Kun sain sen viimein asettumaan sivulle ja luvan lähettää hakemaan esine, lähti se kuitenkin reippaasti laukalla esinettä kohti ja palautti yhtä hyvin. Pudotetusta 18/20 pistettä.

Tarkkuusruutuun lähdettäessa koira oli sen näköinen että ihan oikeastiko meinasit jotain vielä :D Tein ennen ruutuun menoa pienen virittelyn että ilmaisu muistuu mieleen ja sitten mentiin ilman paineita tarkkuusruutuun ajatuksella että kaikki mahdolliset pisteet on vain plussaa tässä kohti. Meillä on ollut vähän valeilmaisuja tarkkuusruudussa, Kira siis helposti ilmaisee jos ruudussa on koskettu kädellä, vaikkei siinä kohti olisikaan esinettä. Kokemattomuus näkyy tässä vielä. Kira lähti lähettäessäni tarkasti ruudun reunaa pitkin ja melkein heti takakulman jälkeen tuli esineelle ja ilmaisi sen menemällä maahan. :) Tarkkuusruudusta suureksi yllätyksekseni siis 20/20 pistettä! Vitsi miten pätevä Kira! <3 <3


Kokonaisuudessaan päivän saldona EK1 I-tuloksella ja luokkavoitolla yhteispistein 293: tottis 97 ja maasto 196..! Kyllä voin todella olla tyytyväinen taitavaan koiraani! Ihana Kira <3


5 kommenttia: